Plankgas kennis vergroten!
- 27 september 2018
- Blog/Vlog
- Wetenschap in Praktijk
In een uitverkochte Verkadefabriek in Den Bosch lanceerden we afgelopen maandag in aanwezigheid van 300 verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten een Nederlandse primeur: het Wetenschappelijk College Verpleegkunde. Met alle 13 hoogleraren verpleegkunde van ons land. Die passen nu nog met zijn allen aan mijn tafel bij V&VN, maar ik hoop dat we in de toekomst naar een grotere ruimte uit moeten wijken. Want onze wetenschappelijke inhaalslag is pas net begonnen. En wat mij betreft geven we de komende tijd flink gas.
Onze wetenschappelijke inhaalslag is pas net begonnen
De lancering van het Wetenschappelijk College Verpleegkunde is een lang gekoesterde wens van veel V&VN-ers. Het is super belangrijk om steeds meer en beter inzicht te krijgen in de effecten van essentiële zorg. Vergelijk dat eens met artsen. Met de wetenschappelijke literatuur voor medisch specialisten kun je hele bibliotheken vullen, met de onze hooguit een paar boekenkasten. Niet dat ik er een wedstrijdje van wil maken, maar het is duidelijk dat we nog een wereld te winnen hebben.
We weten soms verrassend weinig over het effect van onze handelingen op de gezondheid en het welzijn van onze patiënten en cliënten. Op hun kwaliteit van leven en hun zelfredzaamheid. Omdat we soms uitgaan van tradities. Zo van “zo hebben we het hier altijd gedaan”. Of we gaan uit van inmiddels achterhaalde kennis, die we lang geleden hebben opgedaan. En weer een andere keer gaan we uit van onze eigen ervaring, omdat die tot nu toe altijd heeft gewerkt, al weten we niet waarom precies dat zo is. En dat gaat dus net zo lang goed tot het een keer fout gaat. Maar vooral missen we zo kansen om het beter te doen. Om de zorg voor en de kwaliteit van leven van onze patiënten te verbeteren.
Dat zit hem soms in kleine dingen. De wetenschap leert ons bijvoorbeeld dat het vaak beter is om geen pleister op een wond te plakken na een operatie. Om een anorexia patiënt niet al te vaak op de weegschaal te zetten. Of dat vrijheidsbeperkende maatregelen ter voorkoming van vallen niet effectief zijn. Er is, kortom, heel veel dat we anders moeten doen of juist beter kunnen laten. Veel dagelijkse handelingen zoals verpleegkundige interventies voor smetten of incontinentie kunnen nog veel beter worden onderzocht. Net als onderwerpen als wondzorg, pijn, vermoeidheid, (onder)voeding, of sociaal en psychisch welbevinden. Is iemands pijn bijvoorbeeld puur fysiek of speelt angst een rol? Hoe kom je daarachter? En welke opties heb je nog meer behalve pijnstillers toedienen?
Wetenschappelijke kennis is wel het fundament onder alles wat we doen
Het klinkt dus misschien wat abstract, wetenschappelijke kennis vergroten, maar het is wel het fundament onder alles wat we doen. Als we meer kennis de praktijk in halen, en de kennis met inzichten uit de praktijk verrijken, winnen we allemaal. Verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden, omdat zij belangrijke inzichten krijgen die de zorg beter kunnen maken. En wetenschappers, omdat zij in hun onderzoek bij de behoeftes van de praktijk aan kunnen sluiten. En hun adviezen, die gebruikt worden om beleid mee te maken, er beter van worden. In Amerika is het de gewoonste zaak van de wereld dat verpleegkundigen hun dagelijkse werk combineren met wetenschappelijk onderzoek. Die kant moeten we in Nederland ook op. Het college is veel meer dan de hoogleraren alleen. Ook lectoren, practoren, verplegingswetenschappers, promovendi en anderen uit de wetenschappelijke gemeenschap worden betrokken om alle kennis uit literatuur, uit onderzoek en uit de hoofden van verpleegkundigen en verzorgenden te bundelen.
Het Wetenschappelijk College is er dus ook voor jou! Als jij je verwondert over bepaalde effecten van handelingen, als jij je afvraagt welke interventie het beste is in een bepaalde situatie, als jij wilt weten welke voor- en nadelen van behandelopties er zijn, laat dat dan weten. Dan brengen wij het naar de juiste tafel. Een mailtje is al genoeg: info@venvn.nl. De afstand tussen wetenschap en praktijk is deze week een stuk kleiner geworden.
Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.