Geen functioneringsgesprekken maar feedback van cliënten
- 8 maart 2018
- Nieuwsbericht
- Personeelstekort
- Verzorgenden
Zorggroep Elde zoekt op geheel eigen wijze naar oplossingen voor het tekort aan collega’s in de zorg. Voorzitter van de Raad van Bestuur van Zorggroep Elde Jacqueline Joppe vertelt: “We hebben verpleegkundigen en verzorgenden gevraagd wat hun ‘droomteam’ is. En op welke manier zij het snelst geholpen kunnen worden. Zij merkten dat ze te weinig individuele aandacht konden schenken aan cliënten. Daar zouden we graag meer tijd voor willen hebben. Op die manier zijn we op het idee van de cliëntenondersteuners gekomen.” Een oproep in het Brabants Dagblad leverde tientallen aanmeldingen op. Inmiddels zijn 60 cliëntenondersteuners aan de slag gegaan. Volgens Joppe zijn het met name mensen die ooit eerder in de zorg hebben gewerkt, die hun opleiding niet af hebben gemaakt of mensen die uit de huishoudelijke hulp komen. Een diverse groep die hard nodig is en die de verpleegkundigen en verzorgenden ondersteunen in hun werk.
‘Wisselweken’ om te leren van collega’s op andere locaties
In totaal heeft Zorggroep Elde ongeveer 1200 zorgmedewerkers. De uitstroom is relatief laag met een percentage van 5,1 procent. Daarnaast is Joppe ook blij dat het aantal openstaande vacatures op 12 staat. Volgens haar heeft dat met de visie van Zorggroep Elde te maken. “Bij ons draait het om werk- én om leefplezier. We focussen in alle gesprekken op de inhoud in plaats van eerst naar het financiële plaatje te kijken. Iedereen die wil, mag daarnaast verder leren. We betalen de gehele opleiding.
Geen functioneringsgesprekken meer maar feedback uit jouw omgeving
En we houden geen functioneringsgesprekken meer. Maar je kiest drie mensen uit aan wie je regelmatig feedback vraagt. Dit kunnen ook cliënten zijn. Op die manier leer je toch het beste,“ aldus Joppe. Ook staat het mensen vrij om regelmatig van afdeling te wisselen, we hebben zogenaamde ‘wisselweken’ om te leren van de werkwijze van collega’s op andere locaties.
Wereldhuis waar meerdere geloven samenwonen
Zorggroep Elde beschikt over een Wereldhuis, waarin bewoners uit onder andere Turkije, Marokko, de Nederlandse Antillen en zusters en paters van verschillende congregaties samenwonen. “Het is heel bijzonder om te zien dat we voor die locatie een goede mix in diversiteit qua verpleegkundigen en verzorgenden hebben,” vertelt Joppe trots. In het Wereldhuis werken ook zorgmedewerkers met een niet-Nederlandse achtergrond die waar nodig opleidingen en taalcursussen aangeboden krijgen. “Ook voor hen gelden uiteraard de strikte kwaliteitseisen om in de zorg te mogen werken. Maar we zien dat door deze aanpak iedereen in dit huis ruimte heeft voor zijn of haar eigen cultuur. Dat is voor zowel de bewoners als de verpleegkundigen en verzorgenden heel belangrijk.”
Eerst de inhoud, dan de financiën is niet duurder
Jacqueline Joppe geeft aan dat deze aanpak goed werkt. “Ik heb vooral gemerkt dat de aanpak van eerst de inhoud en dan de financiën niet duurder is. Doordat ook ons hele management een zorgachtergrond heeft, kijkt iedereen eerst naar de inhoud van de zorgvraag. Als je eerst naar de inhoud kijkt, dan speelt politiek geen rol. Uiteindelijk wil iedereen het beste voor elkaar.”
Meer info over goed werkgeverschap via Excellente Zorg.
Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.