Lolly brengt rust
- 26 juli 2013
- Nieuwsbericht
- Verzorgenden
Ik kreeg niet gelijk gehoor, maar zette mijn idee toch door
Hoe kwam ik erop?
Ik merkte dat een onrustige cliënt, rustig werd van een lolly. Ik ben eerst naar mijn zorgmanager gegaan, maar die had geen tijd. Ik ben het ‘stiekem’ gaan uitproberen. Ik vond dit professioneel omdat ik eerst bij mezelf goed had afgewogen dat ik de risico’s en het gevaar goed overzag en ook in staat was om dit uit te sluiten.
Wat hebben we gedaan?
We spreken in ons werk over onze dromen en nachtmerries. Vraag je af wat je droom is en of je dat stukje bij beetje tot stand kan brengen…
Ik wilde per se dat mijn idee gehoord werd en ben naar de directie gestapt. Daar vond ik wel gehoor. IK ben het toen gaan uitzoeken, vooral de veiligheid ervan. Intussen hebben we die ene bewoner elke keer een lolly gegeven op de momenten dat hij onrustig was en dat werkte voor hem heel goed.
Hoe pas je het toe?
We zijn nog erg aan het uitzoeken, Natuurlijk zitten er aan gewone lolly’s nadelen de suiker voor de tanden, verslikkingsrisico. Ik ben met een ontwerp bezig voor een veilige lolly. Ook heb ik contact opgenomen met de universiteit. Ik denk dat dit bij meer mensen werkt. Belangrijk is te weten waarom dat dan zo is en verder onderzoek te doen. Er wordt nu onderzoek gedaan naar wat voor de rust zorgt: is dat bijvoorbeeld de zuigreflex of is het ‘het zoete’? Kun je bijvoorbeeld ook zoute lolly’s geve, zoals Salmiak.
Wat is het resultaat?
Voor de een bewoner die wij hadden was het een geweldige oplossing. Zelfs medebewoners zagen het, hoe goed hij erop reageerde. We willen kijken hoe toepasbaar het is voor andere mensen. Zijn familie was het er helemaal mee eens. Er is nu ook een geval bekend geworden waarbij door het geven van een lolly het slikreflex terug is bij een wakende comapatiënt.
Weerstand ontmoet je ook. Pas werd ik gebeld door iemand, of ik of ik wel had nagedacht over de nadelige gevolgen voor het gebit. Zij ging gelijk in de aanval. Natuurlijk wordt daarover nagedacht. Ik heb geleerd om beter om te gaan met dit soort argumenten. Doordat ik finalist was van de Zorgaward en die heb ik ook gewonnen kreeg ik heel veel reacties. Ik raad alle verzorgenden aan zich hiervoor op te geven. Het is zo’n ervaring om jouw ideeën zo uit te dragen en alle reacties die het oproept.
Door Simone Janssen en Anja Borneman
Stichting de Waalboog
Reageren is niet meer mogelijk
Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.